Hozzávalók:
- 1 kg fehérrépa (fontos, hogy rövidebb és tömzsibb formájú répát válasszunk, ez a kistermelőktől a piacon szerezhető be)
- 25 dkg bacon szalonna
- 6 db tojás
- 10 dkg házi kolbász
- 30 dkg sajt (trappista és füstölt vegyesen)
- só, bors, kurkuma, gyömbér, chili paprika ízlés szerint
- 10 dkg zsír
- egy marék medve hagyma, vagy újhagyma
A megpucolt répákat egészben feltesszük főni a fűszerekkel. Ha valaki nem szereti az erőset, vagy a gyömbér ízét természetesen kihagyhatja. Kb. 25 perc alatt megpuhul.
A tojást keményre főzzük. A bacont csíkokra vágjuk és megpirítjuk. A sajtot megreszeljük, a kolbászt felkarikázzuk. Amikor répa megpuhul, felkarikázzuk és elkezdjük egymásra rakni a tálba.
Egy kis zsiradékot (én sertés zsírt használok, de ez lehet kacsa, vagy libazsír is) teszek a tál aljára, majd egy sor répát, karikára vágott tojást, a megpirított szalonnából egy kanállal, a kolbászt és a reszelt sajtból is szórok rá. Így megy ez addig, amíg minden el nem fogy a hozzávalókból.
A bacon zsírját is ráteszem a sorok közé és kiegészítem még egy kis olvasztott zsírral, mivel nincs benne tejföl és én szeretem, ha kicsit szaftosabb az étel. A tetejére tesszük a maradék pirított szalonnát, és ha van otthon, a felaprított hagymát és a reszelt sajtot (e kettő elhagyható). 200-210 fokon előmelegített sütőben kb. fél óra alatt pirosra sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
No comments:
Post a Comment