Tuesday, March 25, 2014

Rakott krumpli paleolit módra (4 fő részére)

Hozzávalók: 

  • 1 kg fehérrépa (fontos, hogy rövidebb és tömzsibb formájú répát válasszunk, ez a kistermelőktől a piacon szerezhető be)
  • 25 dkg bacon szalonna
  • 6 db tojás
  • 10 dkg házi kolbász
  • 30 dkg sajt (trappista és füstölt vegyesen)
  • só, bors, kurkuma, gyömbér, chili paprika ízlés szerint
  • 10 dkg zsír 
  • egy marék medve hagyma, vagy újhagyma

A megpucolt répákat egészben feltesszük főni a fűszerekkel. Ha valaki nem szereti az erőset, vagy a gyömbér ízét természetesen kihagyhatja. Kb. 25 perc alatt megpuhul. 


A tojást keményre főzzük. A bacont csíkokra vágjuk és megpirítjuk. A sajtot megreszeljük, a kolbászt felkarikázzuk. Amikor répa megpuhul, felkarikázzuk és elkezdjük egymásra rakni a tálba. 


Egy kis zsiradékot (én sertés zsírt használok, de ez lehet kacsa, vagy libazsír is) teszek a tál aljára, majd egy sor répát, karikára vágott tojást, a megpirított szalonnából egy kanállal, a kolbászt és a reszelt sajtból is szórok rá. Így megy ez addig, amíg minden el nem fogy a hozzávalókból.

Rakott krumpli paleolit módra

A bacon zsírját is ráteszem a sorok közé és kiegészítem még egy kis olvasztott zsírral, mivel nincs benne tejföl és én szeretem, ha kicsit szaftosabb az étel. A tetejére tesszük a maradék pirított szalonnát, és ha van otthon, a felaprított hagymát és a reszelt sajtot (e kettő elhagyható). 200-210 fokon előmelegített sütőben kb. fél óra alatt pirosra sütjük.  

Jó étvágyat hozzá! 

No comments:

Post a Comment