Wednesday, March 26, 2014

Paleolit rakott, spenótos zabtorta

Hozzávalók: 
  • 28 dkg zabliszt
  • 1 db nagy és egy kisebb piros répa
  • 5 dkg szezámmag
  • 10 dkg zsír 
  • 1 db tojás
  • 15 dkg sajt (csak a tetejére)
  • só, kömény, bors ízlés szerint

  • 50 dkg friss spenót
  • 5 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint 
  • fél evőkanálnyi zsír
  • kb. 10 szelet bacon
  • 4 db nagyobb méretű tojás
  • kevés sajt a tetejére 

A zablisztet általában én darálom, mert így sokkal olcsóbb, ehhez szükség lesz egy kávédarálóra, illetve zabpehelyre, amit a Lidl-ben vagy az Aldi-ban szoktam venni. Egy tálba összerakjuk a hozzávalókat, a répát lereszeljük, és jól összedolgozzuk; egy nem túl puha, de jól kezelhető tésztát kapunk. 
A tésztát egy gyümölcstorta formába tesszük. Előtte kizsírozzuk az edényt, majd sütőpapírból kivágjuk a formát és beletesszük azt. Megkenjük a papírt is zsírral, majd a tésztát óvatosan szétnyomkodjuk a formában. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon elősütjük a tésztát. Kb. 25 perc alatt ez elkészül. Folyamatosan figyeljük, s ha már enyhén pirult akkor vegyük ki a sütőből. Közben a megmosott spenótot megfonnyasztjuk egy serpenyőben. Zsiradékon megdinszteljük a fokhagymát, beletesszük a sót, borsot és rátesszük a spenótot. Kb. 10 perc alatt ez elkészül. A bacon szeleteket is meg kell pirítani, majd 4 nagyobb tojásból rántottát készítünk. Ezt nem kevergetjük, hanem egyben sütjük meg. Óvatosan megfordítjuk és mindkét oldalát átsütjük. 
A tésztára rátesszük a bacon szeleteket, rácsorgatjuk a baconből kifolyt zsiradékot. Ezután a rántottát, majd a spenótot, zárásként pedig a reszelt sajtot, sima trappista, vagy füstölt sajtot. Beborítjuk vele a spenót tortánkat és 210 C fokon pirosra sütjük. 

Paleolit rakott, spenótos zabtorta

Isteni magában is, de köretként is tálalhatjuk például sült hús mellé. Én még almaszószt szoktam hozzá készíteni.

Megj.: A juhtúró nem tartozik a paleolit étrendbe, de úgy gondolom, hogy nem túl gyakran kivételt tehetünk. A tojást helyettesíthetjük vele, minden más marad. De ebben az esetben a só használatával nagyon kell vigyázni, mert a juhtúró igen sós.

Jó étvágyat!

No comments:

Post a Comment