Friday, April 18, 2014

Paleolit spenótos nokedli

Hozzávalók:
  • 50 dkg zabliszt
  • 1 tojás
  •  
  • 40 dkg friss spenót
  • 4 nagyobb gerezd fokhagyma
  • Zsír
  • bors ízlés szerint

A lisztet, a tojást és a sót vízzel összekeverjük és egy könnyen kezelhető tésztát készítünk. Forró vízbe szaggatjuk. A tálba amibe kiszedjük egy kis zsiradékot teszünk (kb. fél evőkanálnyi), de ha úgy érezzük, hogy nagyon száraz a nokedli még tehetünk hozzá.  A zabliszt teljesen másként viselkedik, mint a normál liszt. Ezért miután elkészítettük a tésztát rögtön dolgozzunk vele. Még így is előfordulhat, hogy amíg szaggatjuk a tésztát az állaga egy kicsit keményebbé válik. Nem kell megijedni, óvatosan pótoljuk a vizet és folytathatjuk a szaggatást.
A spenótot megpucoljuk a szárától, majd jól megmossuk. Serpenyőben fokhagymás, borsos zsiradékon megdinszteljük a spenótot, én fedővel szoktam kezdeni, hogy gyorsabban összeessen és könnyebben lehessen kevergetni. Fontos hogy a leve teljesen eltűnjön. A fokhagymás zsíron még egy pár percig sütjük, hogy az ízek jól átjárják a spenótot. Ezután felaprítjuk (botmixert, vagy zöldség aprítót is használhatsz) a spenótot, visszatesszük a serpenyőbe, rátesszük a nokedlit és összekeverjük. Parmezán sajttal, vagy füstölt reszelt sajttal tálalhatjuk. Megj: kiegészíthetjük még tojással is és akkor egy tartalmasabb, spenótos, tojásos nokedlit kapunk. 

Mivel a paleolit étrend egyedül csak a zablisztet támogatja, nagyon örülök, hogy rájöttem arra, hogy nokedlit is készíthetünk belőle, mert enélkül nem igazán tudnám pótolni a tésztát.         


No comments:

Post a Comment