Thursday, April 3, 2014

Paleolit zabpelyhes sós tallér

Hozzávalók: kb. 24 db elkészítéséhez

  • 35 dkg zabliszt
  • 2 db piros répa      
  • 3 dkg szezámmag
  • 2 púpos evőkanál zsír (a sült zsír, vagy a hurka zsír a legjobb) 
  • 2 db tojás
  • 10 dkg ledarált töpörtyű (tehetünk bele juhtúrót is, bár ez nem igazán paleolit!)
  • 20 dkg sajt (csak a tetejére)
  • só, kömény, bors ízlés szerint

Én darálom a zablisztet, mert így sokkal olcsóbb. Ehhez szükség van egy kávédarálóra, illetve zabpehelyre, amit a Lidl-ben vagy az Aldi-ban veszek. A répát lereszelem, egy egész tojást és a második tojás fehérjét is beleteszem, hogy ne vesszen kárba. A sárgájára a sütés előtt a kenésnél lesz szükség, mielőtt rátesszük a sajtot. A hozzávalókat összedolgozom, ennek a tésztának egy nem túl puha, de jól kezelhető tésztának kell lennie. Én szilikon lapon nyújtom ki a tésztát, de nem egyszerre az egészet. Kicsípek egy maréknyit a tésztából, kinyújtom és vizes pohárral kiszaggatom. Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem a tallérokat. Megkenem tojás sárgával és reszelt sajtot teszek rá. Lehet rá tenni még köményt is.  Előmelegített sütőben, két tepsiben 200 fokon pirosra sütjük a tallérokat. Mi ezzel a kenyeret helyettesítjük, de ha csak vendégvárásra készítjük, akkor kisebb is lehet a tallér.        

Paleolit zabpelyhes sós tallér


No comments:

Post a Comment